Homepage

Tento server přináší informace o možnostech grantového financování projektů.
Pro přidání tiskové zprávy nebo článku využijte vstup přes encyklopedické heslo organizace, jež grant vypisuje [možnost vyhledání].

Tradiční obuv - krpce [ Lidové oblečení - kroj ]

Výrazným prvkem, který dává krojům charakteristický vzhled je obutí. Obecně se má za to, že měkké, elastické boty patří do horského terénu. Možná, že se zde však udržely více z důvodu chudoby, protože zároveň jsou příkladem starého prostého typu obuvi. Rozhodně však stojí za bližší pozornost.

Jsou to krpce, kožené opánky, hrubě nařasené několika průvlaky řemínků, z jediného kusu silné kůže. Řemínkem se také přivazují. Řekněme tedy kožená podrážka přivázaná k noze. Protože noha je již dříve obuta do vlněné ponožky nebo papuče tak silné, že je to vlastně vlněná bota.

Podobný typ starosvětské obuvi je běžný v řadě zemí Evropy od Turecka přes Řecko, Balkán na až sever a patří k výrazným prvkům oblečení přírodního stylu. V řadě zemí jsou tyto primární střevíce nošeny mimo oblasti horského typu. Obecně jsou spojovány s vlněnými ponožkami.

Typy pletených ponožek, zplstěných punčoch a měkkých papuček je v našich krajích celá řada. Např. u guralského kroje ve Slezsku, dříve na Valašsku, nosily ženy do krpců nebo nízkých papuček, předlouhé zaplstěné punčochy, které chránila nohu tak, že se hustě nahrnuly do varhánků a vytvořily vlastně vlněnou holínku, ochranu holeně nohy.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 11.05.2004 v 13:32 hodin



Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz